Fra gigtsmerter og hormonelle ubalancer i overgangsalderen

Læs med om min rejse til Vegansk Keto.

Jeg har siden jeg var teenager eksperimenteret og været nysgerrig på kostens betydning for min sundhed og trivsel. Jeg har stillet kritiske spørgsmål og aldrig taget for givet at den gængse kost var for mig. 

Med så mange år med egne undersøgelser og eksperimenter har jeg lært en del. Nogen gange har jeg lyttet og andre gange har jeg ladet min lyst til mad styre showet.

Henriette Elvergaard

Jeg har været on og off plantespiser i det meste af mit liv, og i 2011 sagde jeg farvel til alt animalsk for altid.

Fra 40 års alderen begynder jeg at få symptomer på gigt i mine led samt hormonelle ubalancer, og søger derfor at helbrede mig selv via kosten. Det bliver en meget interessant rejse for mig.

De forskellige kostretninger

Jeg har forsøgt mig med rawfood, 80/10/10, almindelig plantebaseret og stivelsesbaseret. 

Rawfood var virkelig godt for min krop, men jeg savnede den varme mad og kunne simpelthen ikke få det til at fungere i kolde Danmark.

80/10/10 fungerede ikke for mit system.

Almindelig plantebaseret gjorde hverken fra eller til, mine symptomer vedblev at være de samme.

Jeg startede sommeren 2019 på fedtfri, saltfri og stivelsesbaseret kost efter McDougald’s kostråd, og fik det simpelthen meget skidt. Jeg tog på, fik ondt i leddene, mistede livsglæden og havde det generelt temmelig skidt.

Vegansk Keto

Januar 2020 ændrer jeg fuldstændig retning og spiser plantebaseret ketose kost. Altså vegansk keto. Det betyder at jeg lægger alle korn- og stivelseprodukter på hylden og spiser udelukkende grønsager, nødder, kerner, frø, og fedtstoffer. Samtidig samler jeg mine måltider til et mindre spisevindue på 4-6 timer i løbet af dagen og giver derved kroppen mulighed for at gøre sit healingsarbejde uden at blive forstyrret af at skulle fordøje. Det gør en kæmpe forskel for mig.

På to måneder taber jeg 12 kg, smerterne i mine led er væk, min livsglæde er tilbage og jeg har overskud.

Jeg har undervejs undersøgt alt, hvad jeg har kunnet komme i nærheden af, og kan konstatere at jeg må være insulinfølsom og derfor ikke tåler særlig store udsving i mit blodsukker.

Her finder du et eksempel på skønne boller.